Thursday, October 31, 2013

Kebocoran mata akibat pakai K-pop Contact Lens





I`ve just found this masa tengah godek-godek fb wall *lama sangat tak buka*
Ya Allah ! seriously , GELI gila !!




penyakit tersebut dikenali sebagai Kebocoran Mata..
puncanya ? sebab terlalu kerap menggunakkan K-POP CONTACT LENS
alaaa , yang berwarna - warni then ada corak - corak pada lens tu lah

salah satu contoh
and try google search about benda ni and jumpalah gambar2 kat bawah ni sikit



bukan K-pop contact lens saja yang mengakibatkan infections di atas ,
pendek kata contact lens yang korang beli di luar dari klinik mata
seperti di pasar-pasar malam , kaki-kaki lima tu semuanya membahayakan...




samalah juga macam beli alat solek di tepi jalan ,
kualiti and bahan-bahan yang mereka guna untuk buat alat2 tu
kita tak tahu sama ada diluluskan atau tidak...




memang lah cantik , nampak lebih menarik lens tu kan...
yelah , ada corak & colorful gitu kannn
tapi sanggup ke korang nak tanggung sakit yang teramat tu nanti ?
dah tu , kena tanggung kos perubatan yang semestinya beribuan ringgit ?

Bagi orang islam , dah banyak kali ulama-ulama mengatakan 

bahawa memakai contact lens ini HARUS dengan syarat 

atas tujuan perubatan / yang mempunyai masalah mata dan tidak memudaratkan kesihatan SAHAJA...




Ulama jugak sudah memfatwakan bahawa HARAM memakai kanta lekap BERWARNA

(yakni mengubah warna asal mata) kerana ianya mengubah ciptaan ALLAH SWT


haaaa , boleh pakai contact lens untuk menggantikan cermin mata atas nasihat pakar
perubatan untuk memulihkan penglihatan..
and contact lens juga perlulah yang mengikut saiz anak mata hitam kita...
HARAM kalau berwarna & lebih besar




sekarang ni , tengok mata sesetengah orang tu rasa pelik je...
sebab anak mata hitam dia besar sangat ! woahh , pelik tuu...
tapi ada jugak yang dh memang semulajadi Allah SWT buat besar sikit...





Mujurlah saya tak kena pakai (^^)
kalau kena pakai , lebih baik saya pilih pakai cermin mata
saya ni penakut sikit nak pakai benda alah tuu :D
lagipun , pakai cermin mata ni nampak matang jeh :p
hehe , selamat berkongsi !

0 comment:

Post a Comment

Komentar dengan kata yang sopan dan bermutu :D